Hjärtoperationen

Oj, jag vet knappt vart jag ska börja.
För det första kan jag säga att jag nog behövde en paus från skrivandet här, även om det för mig fungerar som terapi. Ibland behöver jag bara sitta i mina egna tankar också.

Tiden innan pappas operation har varit spänd och fylld av oro. Pappa, jag, jennie och mamma körde ner till Lund tidigt i tisdags morse. Full snöstorm på väg dit. Bara det gjorde att man blev ännu mer orolig. Vi var framme i Lund vid 09-tiden.

Pappa fick träffa narkosläkare, sjukgymnast, sköterskor och slutligen kirurgen Atli Eyjolfsson. Jag, jennie o mamma deltog också i samtalet med Atli för att få reda på hur ingreppet skulle gå tillväga och vi fick även ställa frågor om det behövdes.
Efter det samtalet kände man sig väldigt lugn. Det var en väldigt stor operation han skulle genomgå, och Atli förklarade var felet fanns. Hans kroppspulsåder var väldigt vidgad och hade formen som ett päron. Eventuellt skulle ett hjärtklaffsbyte också vara nödvändigt, beroende på hur pass nära vidgningen fanns i förhållande till hjärtklaffen. Han visade allt på en bild av ett hjärta så att vi lättare skulle förstå själva ingreppet. Vi förstod allt han förklarade och ställde även en del frågor.
Pappa mötte även en annan hjärtpatient som tydligen brukar befinna sig inte så långt från Nymölla, och de har vissa gemensamma bekanta. Kul att han träffade trevliga människor redan första dagen :)

Efter mötet med Atli var det dags för pappa att gå till sitt rum. Jag, jennie och mamma följde med dit. Då var det dags att lämna pappa där. Tårarna började flöda och det var väldigt jobbigt att lämna honom där inför ett så stort ingrepp. Mycket kan ju gå fel. Hade vi inte träffat Atli hade oron varit ännu jobbigare.På vägen hemåt stannade vi till och åt lite och pratade. Kvällen blev sedan väldigt lugn hemma och pappa ringde ett par gånger under kvällen. Han meddelade att operationen skulle starta kl 08:00 dagen därpå.
Vi lade oss alla vid 00-tiden den kvällen.

På onsdagsmorgonen vaknade både jag och Jennie med ett ryck kl 08:01. Vi kan inte förklara varför. Vi sov inte ens i samma rum. Vi har pratat om det, och vi tror att vi på något sätt känt av i sömnen att "nu är det dags att vakna, nu påbörjas pappas operation".. Jag kunde inte somna om, så jag gick upp en runda, kollade lite på nätet och provade sen att lägga mig igen. Kunde inte riktigt somna om, men låg och drog mig i sängen till 10. Jennie kom upp en stund efter. Vi visste att operationen skulle ta mellan 3-5 timmar, och vid 12 började vi bli otåliga och spända. Mamma var i upplösningstillstånd på jobbet vid den tiden, men det var ändå bra att hon hade något att sysselsätta sig med.

Kl 12:30 ringde hemtelefonen. Den hade jag haft vid min sida sen kvällen innan. Det var Atli, kirurgen, som ringde. Han berättade att operationen var klar. Allt hade gått bra och de hade också fått byta hjärtklaffen, eftersom det visade sig att det var den som hade orsakat vidgningen av kroppspulsådern från första början. Han fick en mekanisk klaff och de bytte även ut en del av kroppspulsådern. Jag drog en lättnadens suck och blev väldigt lugn. Jag frågade när det var ok att ringa och kolla hur läget var, och han rekommenderade att vi ringde mellan 19-20.

Efter samtalet från Atli, ringde jag mamma, som också hade pratat med Atli efter mig. Jag ringde även Sari och Mariana och berättade hur operationen hade gått. På dagen var jag och Jennie i stan. Drack kaffe med Karin, gick i lite affärer och kände lugnet. Vid 19-tiden var vi tillbaka i Nymölla. 19:30 ringde mamma ner till THIVA (Thoraxintensivavdelningen) och kollade hur läget var med pappa. Allt var stabilt och han hade varit vaken en liten stund, vilket bådade väldigt gott. De hade redan på kvällen kopplat ur respiratorn, vilket var väldigt goda nyheter. Mamma passade på att fråga om det var okej att jag och Jennie kunde hälsa på under torsdagen, då han kommit tillbaka till vårdavdelningen på hjärt- och lungdivisionen. Det var helt okej.

Så blev det torsdag, denna dagen.
Jag och Jennie lämnade Nymölla vid 12:00. Körde inom Eko och köpte lite choklad till pappa. Vidare till Kristianstad där jag bytte bil med mamma på hennes jobb. Vid 13:50 var vi framme i Lund och kom upp till vårdavdelningen. Vi frågade en sköterska vilket rum vår pappa har nu, och han ligger i rum 5. Vi gick in där, pappa satt och slumrade i fåtöljen, men vaknar till när vi kommer in i rummet. Han blev så glad, så överraskad. Jag började nästan gråta av lycka när jag fick se att han var okej. Han var väldigt trött och väldigt svag. Så hjälplös. Det är vår underbara pappa som sitter i fåtöljen. Vi kramas om lite lätt och sätter oss ner och pratar om hur allt är. Han fick två choklad och ett par sprillans nya inneskor :).. Han slumrar till lite ibland, men försöker ändå vara pigg och prata med oss. Han ringde mamma en runda, men drabbades oturligt nog av illamående under samtalet att jag fick ta över luren. Pappa kräktes lite, men det är bara naturligt efter narkosen..Atli kom inom en runda och pratade med oss. Han berättade att hjärtfelet han hade var medfött, men inte ärftligt, så vi har inget att oroa oss för..

När vi varit där i ungefär en timme, såg jag hur trött han var, så jag och Jennie beslöt oss för att låta honom vila ett par timmar, så skulle vi köra ut till Nova lund och gå runt i lite affärer och komma tillbaka senare. Pappa ville knappt att vi skulle gå, men vi sa att "vi kommer tillbaka om ett par timmar, så får du vila lite nu". Det gick han med på. Efter rundturer genom halva Lund, hittade vi slutligen ut till Nova. Vi gick i lite affärer, provade kläder, strosade runt och avslutade sedan med att äta lite mat innan vi begav oss tillbaka till sjukhuset. Pappa var vaken när vi kom dit. Vi satt i 1½ timme och pratade. Pappa slumrade till någon enstaka gång och vi lät honom göra det också. När klockan närmade sig 20:00 var besökstiden snart slut. Pappa hade suttit i fåtöljen hela dagen och ville nu lägga sig i sängen istället. Sköterskorna kom in och hjälpte honom med det. De kollade även tryck, syresättning och lite annat på honom. Fixade dropp och gav honom medicin. Han blev ganska pigg när han väl flyttats över till sängen och tyckte det var tråkigt att vi skulle åka hemåt. Han har en trevlig farbror att prata med som också ligger i samma rum, så det är skönt att han inte är helt ensam. Vid 20:20 lämnade jag och Jennie pappa där efter att ha kramats hejdå. Det var fortfarande lite jobbigt att lämna honom där, men nu vet vi att han mår bra. Humorn var det verkligen inget fel på. Den har han kvar så det står härliga till :)..

På lördag blir det en tripp dit igen. Längtar redan efter papsen. Han är en helt underbar människa.
På lördag ska även mamma följa med :)
Ringde mamma i bilen för att meddela att vi var på väg hemåt. Tårarna började rinna av bara tanken på hur hjälplös pappa är just nu, men nu har operationen genomförts och allt har gått bra.. TUR att hans hjärtfel upptäcktes innan det var för sent.

Nu är jag tillbaka i Nymölla. Har eldat lite, softat och smält denna dagen.
Imorgon blir det en tripp till jobbet och berätta hur allt har gått med operationen. Ska även lämna en whisky till chefen.
På dagen ska jag sola och dricka kaffe med Sanna och prata lite. Imorgon kväll blir det jag som ska ordna middag åt mig, mamma och jennie. Det blir wokade grönsaker med räkor och curry. Sanna, visst är det ovanligt? :P

Nu är operationen äntligen över, och jag andas ut för hela familjens skull.
Pappa, vi älskar dig!
Puss,
Helene.

Träning/läsning

Hoppade runt som en tok i lägenheten igår kväll. Körde ett aerobicspass på 25 minuter då. Hur fint som helst i sådana lägen att man kan koppla in datorn till TV'n. Fixade ett par videoklipp med aerobic-instruktörer och lättare aerobics-pass, så det ganska kul att prova lite olika steg.

Idag har Aleks och Amir varit på besök. Amir tittade lite på film medan jag och Aleks drack kaffe och pratade lite.
Efter kaffet begav jag mig till Sannas mammas hus. Där var Sanna och Dennis. Satt där och pratade en stund. Vid 14:50 gick jag och Sanna in till stan och solade. Mötte därefter upp med Anna och en kille, som jobbar på Rosegarden, inne på House of Bagels. Drack lite kaffe och pratade.

Körde sedan hem och åt lite mat som blev över sen igår.
Packade, körde vidare till Nymölla.
En stund senare var det mat igen. Lax med hollandaisesås, sparris och morötter. Det var väldigt smarrigt.
Karin ringde också och pratade en stund. Troligen kommer hon ut till Nymölla på torsdag kväll och umgås lite.
Har ikväll tagit ett träningspass. Tränade bara i 40 minuter. 20 minuter aerobics, 10 minuters styrketräning, 5 minuters cyklande och 5 minuters löpartur som avslutning. Blir att öka successivt framöver. Mjukstart ikväll.

Har kollat lite TV, softat och.. softat.. Ska försöka lägga mig i hyfsad tid ikväll och läsa lite, sedan blir det jobbande i Bromölla imorgon. Slutar vid 17:30, förhoppningsvis tidigare, eftersom jag ska in på Grand Hotel i Kristianstad och kolla auktionen som herrarna Aschberg och Fylking ska hålla i kl 18:30. Kan bli intressant :)

Nä, nu ska jag köra de vanliga kvällsövningarna för ben, rumpa och mage. Sen blir det läsning resten av min vakna tid i afton.

Puss,
H.

- Det är något som saknas i mitt liv -


Aschberg & Fylking

Ja, jag vet.
Lovade att uppdatera i helgen. Bättre sent än aldrig, eller hur?
Det blev utekväll i Lördags. Underbara "Esset" och Kimberly bjöd mig på hela utekvällen. Det var väldigt roligt och jag är evigt tacksam!


Ovanför och bilden nedan: Förfesten och sedan på Grand. Lördag.


Skriver inte händelserna i direkt ordning, men men, det får ni ta idag.
Detta inlägget är mer till för att lägga upp bilder från den senaste tiden.


Fika med Linda och bedårande lilla Nellie. I måndags.


Jennie och söta lilla Älva på en fikakväll hemma hos Petra i torsdags.


Jennie och Petra. Bilden är tagen i torsdags. Trevlig kväll :)


Min vackra katt, Tussen, ligger och sover i min säng hos föräldrarna.


Ja, varför har jag en bild på Aschberg? Jo, han och Fylking promenerade idag genom Nymölla. Moren och faren höll dom sällskap när de förtärde ärtsoppa och punsch hos grannen. Fadern min skänkte en tavla. Tror den auktioneras ut av Aschberg och Fylking på Grand hotel i Kristianstad på onsdag kväll. Kom dit och var med i budgivningen!


Fylking med Ärtsoppan i högsta hugg.


Ser likblek ut, men ack, det är jag ju icke!

Hade våffelfika med Mamma, Pappa och Mariana igår. Väldigt trevligt. Tack för att ni kom på besök :)
Nu ska jag återgå till min kaffekopp och kolla vidare på TV.
Uppdaterar kanske imorgon :)

Puss på er,
H.

Tofsan

Idag är det två år sedan lilla sötnosen Tofsan lämnade oss :(.. Du är saknad hjärtat.Ska strax bege mig till jobbet.
När jag slutat jobba, ska jag köra till Nymölla igen och hämta lite saker, sen blir det att köra hemåt.
Har inga som helst planer för dagen, mer än att jag ska sola och ta en fika, förhoppningsvis.
Det blir nog en lugn kväll.
Uppdaterar mer när jag kommit hem från jobbet.
Ska lägga in lite fler bilder då också.

Igår kväll blev det lugnt. Kollade lite tv med mamma, pappa och Mariana. Spelade även lite kort. Lade mig i ganska hyfsad tid sen.

Nä, dags att röra på sig.
På återseende under dagen.

Vila I Frid allas vår lilla Tofsan.
Puss,
H.

Lugnt

God morgon.
Vaknade innan klockan ringde idag.
Igår kväll var jag och Jennie hemma hos Petra, Stefan, Älva och Goliat ett par timmar. Fikade och pratade. Väldigt trevligt :)
Lade mig vid 00-tiden inatt. Var ruskigt trött. Låg och läste lite innan jag somnade.

Idag kör Jennie hem mot skövde igen.
Jag har nyss satt på mig min arbetsmundering. Ack, så vackert. Hömm..
Ska strax äta lite frukost, sen ska jag krama min syster hejdå innan jag beger mig till Sölvesborg för att besiktiga mina föräldrars bil. Det blir tight idag. Ska besiktiga bilen kl 11:20 och jag börjar jobba 11:55. De vet om på jobbet att jag kan bli lite försenad. Är jag inte alldeles för trött ikväll ska jag ner till träningslokalerna och köra ett träningspass. Men får som sagt se ikväll hur trött jag är.

Blir jobbande imorgon också, sen är jag ledig i tre dagar. Skönt! Ska fasen inte göra annat än att ta det lugnt i helgen.
Vet inte om jag håller på att bli lite krasslig, men jag känner mig väldigt slö och konstig i kroppen. Jag vägrar bli sjuk nu. Jag har inte tid.

Nåja, jag har inget vettigt att skriva om idag. Återkommer kanske imorgon.
Take care.
Puss,
H.

Dean Koontz

God morgon.
Mår jag bättre idag?
Ptja, det gör jag kanske.
Jag är ju stark :)
Fick bara ett nervsammanbrott igår. Pratde en del med Anna och Sanna innan jag lade mig. De är underbara.
Läste förresten ut den sista boken igår i serien om Odd Thomas. Dean Koontz är verkligen en genialisk författare. Får han inte tag om sina läsare genom böckerna så är det märkligt. Han fick tag om mig i alla fall.
Det känns nästan som att man lämnar en gammal bekant bakom sig, nu när jag läst ut alla böckerna om Odd Thomas.
Blir en tripp till biblioteket och lämna tillbaka boken idag. "Broder Odd" är den enda bok jag inte köpt själv. Men det kommer, vill ju ha den också i min samling.
Ska påbörja läsandet av en ny bok så snart som möjligt. Böckernas värld är härlig. När man läser en bok så är det inte bara under tiden man läser den, utan även när man pausar från den, som det spelas upp en film i huvudet om hur det kommer gå, vem kommer göra vad?
Det kan vara ganska skönt att fly till bokens värld ibland.

Här sitter jag i alla fall. Påklädd, ska strax sminka mig. Jennie var också uppe en runda precis. Vet inte om hon gick och lade sig igen eller om hon också börjat göra sig klar. Blir som sagt en tripp till stan också idag. Ta en kaffe på HoB och umgås lite med syrran.

På tal om annat. Min pappas operation har blivit flyttad igen. Den 26:e var det meningen att han skulle opereras, men läkarna ringde igår och ändrade. "Typiskt", tänkte jag. "Nu har jag ju redan begärt ledigt från jobbet den veckan då han skulle opereras".. Det positiva är att operationen blir en dag tidigare än beräknat, så jag behöver inte ändra tider på jobbet. Kanske hinner han återhämta sig så pass bra att han kan vara piggare under utställningen i påsk.
I vilket fall som helst ska vi åka ner till lund den 24/3 för att träffa läkarna. Pappa blir inlagd då, och den 25:e opereras han.

Jag har bokat en resa till Tyskland den 21/3. Ska åka dit med Bromölla buss och inhandla allt vin som behövs till utställningen. Synd bara att jag inte har några pengar att handla till mig själv. Nåja, kan bli trevligt med en dagstripp dit.

Nähäpp, nu ska jag ta o fixa till mig lite. Sen får jag se om Jennie är pigg på att åka in till stan snart, eller hon vill vänta till senare. Imorgon åker hon hem igen. Denna gången kommer det dock inte dröja tre månader innan jag får se henne igen, utan hon kommer ner igen i samma veva som pappa ska opereras.

Just ja, sade ju i förra inlägget att jag skulle lägga in lite bilder i detta inlägget, men.. jag orkar fortfarande inte lägga in bilderna på datorn. Jag antar att bilderna kommer läggas in på datorn i helgen. Då får ni njuta av de fantastiska individer jag fotograferat :)

Ta hand om er.
Vi ses.
Puss,
H.

Förstå mig.

För första gången i år fick jag idag kontakt med känslorna längst inne.
Idag har jag gråtit. Det är inte som jag hamnar i en svacka igen, det tillåter jag inte.
Måste bara få ur mig allt som rör sig i mitt huvud just nu.
Jag har gråtit för att jag känner mig utanför allting. Ser någon mig? Ska jag behöva flytta långt bort för att bli uppmärksammad?
Ska jag behöva flytta långt bort för att någon ska lyssna på mig, hjälpa mig eller säga/göra något positivt när jag gjort något bra? Är jag inte värd det?
Ibland undrar jag hur jag ens finner ork eller motivation att gå upp om dagarna.
Ser ni inte hur jag kämpar för att få allt att fungera?
Allt är mer välfungerande utan mig. Ja, så känns det ikväll.
Thank god att städning är min terapi. Min lägenhet är ju ren i alla fall.

I övrigt flyter allting på. Hade en trevlig fika med Linda och Nellie i måndags. Det var mys på hög nivå :)
Har jobbat halva dagen idag. Var väldigt lite att göra, då det inte kom några varor.
Har läst lite, vilat och nyss ätit lite.

Vill tacka mina fina vänner för vad de betyder för mig. De uppskattar mig.

Sitter nu här i min säng på mitt gamla rum i föräldrarnas hus i Nymölla.
Tussen, min älskade katt, ligger och vilar här. Han är så fin. Han är mitt ljus i mörkret.
När någon gör att ens mörker blir mindre och mindre, ja det är då man verkligen mår bra.

Det är inte alls så att jag mår dåligt på något sätt annars. Jag tänker inte försvara mina tankar ikväll, det är så jag känner JUST NU. Jag kanske inte känner så imorgon.
Det var ett tag sen jag kände av de där jobbiga känslorna, och jag tänker inte låta de dra ner mig i en svacka igen. Ibland börjar man dock undra varför man gör vissa saker utan gehör från något håll.

Imorgon ska jag må bra igen. Eller wtf, jag ska må bra redan ikväll igen.
Bara någon förstår mig.

Jennie är nere från Skövde ett par dagar nu. Hon kom hit igår och åker hem igen på fredag. Imorgon när jag är ledig, ska vi ta en fika på stan och umgås lite. Har inte träffat henne sen i julas och har saknat henne som en tok.

Lägger in lite bilder i nästkommande inlägg.
Ta hand om er, och tyck för guds skull inte synd om mig. Det gör inte jag nämligen.

Puss,
H.

RSS 2.0